Ett kristet terrordåd i USA?
Affärsman, pastor och terrorist – det säger forskningen om kristna terrorister

Alldeles nyss kom uppgifter att amerikansk polis gripit Vance Luther Boelter, en 57-årig affärsman, missionär, pastor – och terrorist?. Han misstänks ha dödat den demokratiska politikern Melissa Hortman och hennes make Mark i deras hem natten till den 14 juni, och antas även ligga bakom en andra attack där politikern John Hoffman och hans hustru skadades.
Minnesotas guvernör Tim Walz kallade attackerna för “an act of targeted political violence”.
Boelter beskriver sig som varmt troende: “I met Jesus when I was 17 years old and I gave my life to him,” berättar han i en kyrka i Kongo som han besökte i februari 2023. På en Facebook-sida som troligen tillhörde Boelter noterar The Wire att han har “gillat” evangelikala missionsorganisationer, en sida som hyllar pingstmissionären Reinhard Bonnke och en annan tillägnad den brittiske väckelsepredikanten Smith Wigglesworth.
Enligt New York Times har Boelter själv uppgett att han blev ordinerad pastor år 1993 – alltså när han var i 25-årsåldern. Han har också varit i Gaza och på Västbanken för att, som han skrivit på sin hemsida, “sought out militant Islamists in order to share the gospel and tell them that violence wasn't the answer.”
Här finns en mörk ironi, eftersom det nu är Boelter som anklagas för våld. Motivet tros vara ett starkt abortmotstånd. De som kände honom berättar att han avskyr aborter. Han tog upp temat under en predikan i Kongo:
“They don't know abortion is wrong, many churches. They don't have the gifts flowing. God gives the body gifts. To keep balance. Because when the body starts moving in the wrong direction, when they're one, and accepting the gifts, God will raise an apostle or prophet to correct their course.”
I Boelters bil har polisen hittat vad som beskrivs som en lista med tilltänkta mordoffer. Där ingår demokratiska politiker och personer kopplade till Planned Parenthood, en organisation som verkar för kvinnors rätt till abort.
De senaste åren har vi kommit att associera religiöst våld med islam, medan kristet våld ofta beskrivits som något som hörde medeltiden till – korstågen, ungefär. Visst har det funnits en del högerextremister (till exempel Breivik) som knutit sina dåd till kristendomen som en symbol för “västerländsk civilisation”, men de har sällan varit praktiserande kristna. Men i det här fallet är det dock en engagerad och praktiserande kristen som pekas ut.

Det som är särskilt anmärkningsvärt är att Boelter har varit kristen så länge: fyrtio år, närmare bestämt. Studier har visat att religiösa terrorister ofta är konvertiter, eller människor som växer upp med en sval kulturell religiositet och sedan radikaliseras. Som nyomvända har de en ytlig förståelse av sin religion och om de kommer i kontakt med extremister är de oförmögna att bemöta deras argument.
Men radikaliserad verkar Boelter ha blivit: “This cannot be the person I know. I’m wondering what happened. It’s more of like, holiness all the time in conversations,” säger en som kände honom. Han har emellertid gjort det från en punkt av djup identifikation med den kristna tron. Dessutom verkar han, som pastor och missionär sedan många år, ha haft en god kännedom om kristendomen. En stor och viktig fråga för att förstå vad som hänt är hur det sociala sammanhanget för hans radikalisering ser ut.
Om polisen har rätt i att abortmotstånd är motivet, sällar sig Boelter till en mörk kristen tradition av “anti-abortion violence”. Sedan 1970-talet har det genomförts 11 mord, 42 bombattentat, 200 brandattentat och 531 attacker mot abortkliniker i USA. Alla har inte varit religiöst motiverade, givetvis, men många.
Sociologen Mark Juergensmeyer har studerat denna typ av kristen terrorism i USA och intervjuat flera attentatsmän. I en vetenskaplig artikel med rubriken “Christian Violence in America” från år 1998 karaktäriserar han terroristernas världsbild på följande vis:
The secular political order of America is imagined to be trapped in vast satanic conspiracies involving spiritual and personal control. This perception provides Christian activists with both the justification and the obligation to use violent means to fulfill their understanding of the country's Christian mission – and at the same time offers a formidable critique of Enlightenment society and a reassertion of the primacy of religion in public life.
Det handlar alltså om tre komponenter: En konspiratorisk världsbild, där demoniska krafter anses hota samhället, vilket tar sig uttryck i en tilltagande sekularisering. Detta tillstånd rättfärdigar terroristernas våld, som utförs med målet att återge religionen en framträdande roll i samhället. I Juergensmeyers intervjuer framkommer det att en del terrorister är påverkade av det om kallas “dominion theology”, en idé om att kristendomen ska ha makten i samhället. (Denna terrorist liknar också det amerikanska samhället vid Nazityskland, och likställer sin egen kamp med teologen Dietrich Bonhoeffers kamp mot Hitler.)

Det är oroande att alla de komponenter som Juergensmeyer pekar på har förstärkts under de senaste åren. Konspirationsteorin QAnon har fått stor spridning i evangelikala kretsar, temperaturen i det religiösa kulturkriget har höjts avsevärt, motståndarsidan framställs i allt mörkare färger, och dominionteologin har gått från att vara en marginalföreteelse till att inta en central roll i radikala evangelikala kyrkor. Det här kommer sannolikt inte att utlösa någon våg av storskaligt våld – men det skapar en grogrund som kan inspirera enskilda till extrema handlingar.
Vägen till terrorism kantas av många faktorer, och man bör vara försiktig med att göra enskilda våldsverkare till representanter för vare sig grupper eller någon tidsanda. Men även terrorister som själv-radikaliserats berättar något om sitt sociala sammanhang.
Boelter påminner oss om att det är lite för många kurvor just nu pekar åt fel håll i USA:s radikala, evangelikala kyrkor.
Hur ska man svara när populister använder kristendomen?
När Sverigedemokraterna använder kristendomen som tillhygge för sina politiska förslag, brukar sekulariserade ledarskribenter svara: “Men var i Bibeln står det skrivet?” Eller: “Vad hände med Jesus ord om att älska sin nästa?” Kul att du läser! Skriv upp dig här för att få Vit Rök i din inkorg!